Hasardspelen med de högsta oddsen

Ju större chans att vinna, desto lägre odds och vice versa. Det brukar vara den vanliga devisen för allt hasardspel. Om man exempelvis satsar på att en fotbollsmatch slutar 10 – 0 kan man få ganska goda odds för det eftersom en sådan målfest inte hör till vanligheterna. På samma sätt ger ett tippat 0 – 0, inte något vidare odds i en tippat jämn match. En klart förväntad hemmaseger för ett topplag som möter ett jumbolag kan till och med i vissa fall inte ens ge något alls tillbaka, eller kanske bara 1,01 för insatsen. Men totalt sett för alla hasardspel är oddssatta matcher och tävlingar samt exempelvis roulette med dess fasta vinstplan de spel som ger spelaren mest i vinst. Men då kan man inte räkna med lotterier eller tips och trav med jackpottar. Inte heller de progressiva jackpottar som nätkasinon håller. Men i dessa fall kommer även sannolikhetskalkyler med in i bilden. Hur många spelar? Hur många kuponger har inlämnats? Finns ytterligare premisser? Som exempelvis i Svenska Spels lotto med drömvinsten. Först skall man pricka in sju rätt, därefter skall vissa siffror i joker slå in. Sannolikheten från inlämnad rad till att få drömvinsten är mikroskopiskt små och därmed även oddsen.

Bookmaker-yrket uppstår

Trots att spel förekom i 1700-talets England kan man inte dokumentera någon bookmaker förrän 1790. Efter en bestämmelse 1845 tilläts i landet endast spel på bana, vilket då främst gällde galopphästar och racinghundar. Inte förrän 1961 blev spel legaliserat och att vara bookmaker blev ett helt legitimt yrke. Sådant sorts hasardspel där driftiga personer tog vadslagning på sport förekom naturligtvis i de flesta länder, även i Sverige. Men detta var således olagligt och är så ännu idag då Svenska Spel har monopol. Men i England kunde man spela helt öppet om precis vad som helst, bara bookmakern accepterade budet. All sorts turneringar och tävling inom sport eller spel accepterades som objekt. Förutom fotbollsmatcher, rugby eller boxning kunde det vara frågan om vem som skulle bli nästa premiärminister eller som kontrast vem som skulle vinna darttävlingen. För en bookmaker gäller det att balansera oddsen så att en viss procent av vadslagningssumman per objekt, skall stanna hos denne. Det vore knappast idé att driva vadslagning med förlust. Alltså gällde det att dels locka med höga odds för fullständiga outsiders samt att sätta låga men inte alltför låga odds på favoriter.

Satsa och vinn

En spelare kan vara fullständigt säker på ett visst resultat. Det kan exempelvis gälla en fotbollsmatch där vissa premisser har ställts på spel. Det kan gälla skadade spelare, avstängda spelare eller att ett lag haft en svit av vinster eller förluster och nu är man helt säker på att den sviten skall brytas. Sedan gäller det även att kombinera fler resultat för att erhålla ett optimalt odds. Exempelvis kan en skräll sättas ihop med ganska bra förväntningar. Som att ta en match med bortaseger till 4 i odds samt två matcher med hemmaseger till 1,5 i odds. Denna uppställning ger 4 gånger 1,5 gånger 1,5 i odds som om det slår in ger 900 kronor tillbaka på satsad 100.

Vilket som är det bästa oddsen måste vägas spel för spel och dessutom insatsens storlek. Den som satsar 10 kr på ett ganska osannolikt resultat, exempelvis 7 – 1 i en fotbollsmatch riskerar bara en liten slant men om vadet skulle slå in torde oddset bli säkerligen tresiffrigt. Där beror det på om fast eller rörligt odds är satt. Svenska Spel lämnar inga fasta odds i sitt spel "matchen", utfallet beror på de totala insatsen för just det objektet. En viss procent utbetalas till vinnarna.