Hasardspelen med de lägsta oddsen

När man gör en insats på spel av vilket slag det månde vara förväntar man sig att antingen vinna eller inte vinna. Med andra ord riskerar man enbart insatsen. Detta är grundtesen för allt slags hasardspel och vilka oddsen är för att vinna blir komplicerat. Därför kanske ointressant när man köper en lott eller satsar på stryktipset. Men i de fall av spel där odds ställs som utfall av den möjliga vinsten blir det desto mer viktigt. De satta oddsen speglar hur pass förväntade resultat kommer att slå in. I exempelvis en fotbollsmatch sätts odds för hemmaseger, oavgjort och bortaseger. Om då oddsen är 2, 3 och 4 innebär detta att bortaseger är minst troligt, oavgjort kanske det blir men mycket pekar mot att hemmalaget vinner. Dock är detta exempel för en tämligen oviss match, oftast kan en favorit ge så låga odds som 1,1 eller till och med lägre. I detta fall innebär det att utbetalningen blir 110 kronor för satsad 100. Hur låga oddsen blir avgörs alltså genom hur man satsar snarare än genom vilken typ av hasardspel man satsar på.

Bråka inte om oddset

Bookmakers i England var troligen de första organiserade oddsmakarna men legalt kunde de bara operera på häst- eller hundkapplöpningar. De odds som sätts i Storbritannien skiljer sig mot europeiska odds. Den engelska anger oddsen i bråktal, exempelvis 4/1. Detta innebär att man får 4 kronor tillbaka per satsad krona samt insatsen tillbaka, således 5 kronor. I Amerika kan odds ofta sättas som plus eller minustecken framför den förväntade vinsten. Plus (+300) innebär att man får 300 kronor tillbaka för satsade 100 plus hundra tillbaka, det vill säga total återbäring 400 kronor. Minus (-300) ger vid handen att man måste satsa 300 kronor för att vinna 100. I Sverige är man mer van vid decimaltalen som indikerar multiplikation. Exempelvis ett odds på 2,5 och satsade 100 kronor ger 2,5 x 100, blir utdelning med 250 kronor totalt.

Goda eller dåliga förutsättningar

Alla spelare med självaktning aktar sig för dåliga odds. Men bra eller dåligt ligger bara i betraktarens öga. En spelare kan anse ett högt odds där bookmakern tar bortavinst som otrolig, men den som satsar tror blint på bortaseger. För denne är oddset bra. Som nämnts är insatsens storlek av viss betydelse vid bedömningen om ett odds är bra eller dåligt. Inte rent matematiskt men många anser sig spela på känsla, en känsla som de tror osvikligt på. En man satte ett mycket stort belopp, över hundra tusen dollar, på rött i roulette. Oddsen för detta är 1/1 eller 1,1. Till synes ett lågt odds. Men sannolikheten är betydligt högre, eller 18 på 38. Rouletten har 18 röda siffror, lika många svarta och i detta fall, amerikansk roulette, två gröna. Amerikanarna har en enkel nolla plus ett fack för två nollor i hjulet och motsvarande på spelplanen. Personen i fråga vann då hjulet visade nummer sju rött.